7 tips til en bæredygtig jul

Hvert år samles vi om vores juletraditioner og nyder hjerternes fest. Men julen er også hård ved jorden og miljøet. Mange af os ved det godt, men det kan virke uoverskueligt at ændre vores traditioner. Vi forsøger måske at tale den dårlige samvittighed væk med ”det er jo kun den ene gang om året”. Men fakta er at vi i julen i Denmark bruger 825 ton papir!

Er du klar til at holde en grønnere jul? Bare rolig – det er slet ikke så svært.

 

1. Bæredygtigt julemad

Den traditionelle julemad består hos de fleste familier af store mængder kød. Kød er ikke særligt CO₂- eller miljøvenligt, men du kan stadig være mere bæredygtig ved at vælge lokalt og økologisk. Vælg altid kvalitet frem for kvantitet. Tilføj mere grønt til julebordet, salat eller en anden grøn ret, så du derved kan spare på kødet. En frisk rødkål- og grønkålssalat, appelsiner og valnødder passer til årstiden, mætter godt og smager vidunderligt. Du kan også vælge en helt simpel og let ret som rosenkål pandestegt i smør. Når du laver din risengrød kan du let spare på CO₂ kontoen ved at lade den tilberede færdig under dynen i stedet for på komfuret.

 

2. Lav julegaverne selv

Tag nogle billeder og put dem i genbrugsrammer. Strik et par hyggelige og varme strømper. Giv en oplevelse eller vegetarisk middag. Vær kreativ og husk, at dem du laver gaverne til holder af dig, så de vil værdsætte hvad de får lige meget hvad. Hvis du ikke synes du er kreativ eller at tiden mangler så vælg miljø og bæredygtige gaver. Du finder et bredt udvalg i vores butikker. Husk dit indkøbsnet når du shopper, så sparer du miljøet for plastik.

 

 

3. Bæredygtig gaveindpakning

Der bliver brugt og smidt helt utroligt meget gavepapir ud hvert år. Så tænk over hvad du pakker dine gaver ind i. Gode ideer kunne være gamle magasiner og aviser. Der findes mange inspirations billeder og videoer online med indpakning i tøj eller stof. Vil du gøre en forskel for miljøet hele året rundt, så husk at du kan fravælge kvitteringer når du handler i Helsemin og endnu bedre – du kan downloade Helsemins Club We Care app og få dine kvitteringer digitalt.

 

4. Juletræet

Ved at købe et juletræ som er Fairtrade eller økologisk dyrket spares der på de miljøbelastende kemikalier. Hvis du har en have, kan du overveje at købe et juletræ med rødder – så kan I plante det i haven efter jul.

 

5. Skræl er ikke bare skrald

I bogen, Skræl er ikke skrald kan du få tips til at undgå madspild. Alene i Danmark smider vi hvert år 700.000 tons mad ud, som kunne være blevet spist. Dette kan vi i særdeleshed tænke over til juletid, hvor vi samles om julemaden og ofte får mere end rigeligt både tilberedt og spist. Så hvordan kan du udnytte alle råvarer? Du kan måske bevar skrællen på kartoflerne, da de indeholder en masse gode vitaminer, mineraler og smag, eller gemme appelsinskrællen og bruge den til en hjemmelavet gløgg (se opskrift her). 

 

 

6. Hjemmelavet julepynt

Lav selv dit julepynt af genbrug- eller naturmaterialer. Det kan sagtens være en hyggeligt familie aktivitet at gå i skoven og samle gran, kogler eller andet der kan bruges som julepynt. Juledekoration indebærer også stearinlys. Her er det en god ide at bruge de miljøvenlige soyalys, fremfor almindelige paraffinlys som forurener indeklimaet. De kan købes her.

I december har alle Helsemins butikker en julepyntkonkurrence, hvor du kan komme ind med dit genbrugte eller børnenes hjemmelavede bæredygtige julepynt og hænge det op. Husk skriv navn og telefonnummer på. På den måde deltager du i konkurrencen om en lækker gavekurv med julegodter i din lokale Helsemin butik.

 

7. Hjemmejulebag

Når der skal bages de dejlige brunkager, pebernødder, honningkager, jule muffins m.m. så er det en god ide at bruge ubleget, FCS certificeret og nedbrydelige bagepapir og muffin forme, så sparer vi miljø og os selv for polyfluorerende stoffer. Husk at bagepapiret sagtens kan bruges flere gange og at eftervarmen i ovnen kan udnyttes fx til at riste nødder, lune boller m.m.