Bæredygtig Gløgg af skrald

Som det naturligste i verden smider vi kartoffelskræller, æbleskrog og appelsinskræller ud, for “det kan jo ikke bruges til noget”. Men der må vi tro om, for vores køkkenaffald indeholder mange muligheder for velsmagende retter fulde af næring. Kartoffelskrællerne kan forvandles til de lækreste chips, æbleskrogene bliver til chutney og citrusskrællerne til den fineste marmelade.

I følgende opskrift får du mulighed for at genbruge appelsin og citronskræller til at lave en skøn gløggessens. Så er du klar til en bæredygtig jul.

GLØGGESSENS

1⁄2 liter

200 g appelsinskræller inkl. inderskal
50 g citronskræller inkl. inderskal
1 l vand
300 g sukker
1 g hele nelliker
10 g hel kanel
3 g hele stjerneanis
1 tsk stødt kardemomme
 

 

 

 

Alle ingredienser sættes over at koge i ca. 1 time. Koges til en tynd siruplignende konsistens. Herefter er essensen klar til brug, men hvis muligt sættes den tildækket på køl i ca. 30 dage for at trække al smag ud af ingredienserne.

Siruppen sigtes fra og hældes på steriliserede glasflasker (skylles i kogende vand). Sæt låg på og sæt på køl.

Du kan bruge gløggessensen både til rød og hvidvin. Derudover kan du bruge den til en alkoholfri gløgg ved at bruge æblemost. Forholdet er i alle tilfælde 1 del gløggessens til 3 dele væske.

Brug grovhakkede mandler til gløgg med hvidvin, hakkede mandler og rosiner til rødvin og små æblestykker og mandler til den med æblemost.

 

Kilde: Opskriften er venligst lånt fra bogen “Skræl er ikke skrald” af Michael Folman Jensen