Bæredygtig julemad

Højtid for madspild

Julen er en højtid for madspild. Vi har flere gæster på besøg end vi plejer og laver mere mad end vi plejer. Manges største frygt er at løbe tør for mad eller at alle ikke bliver mætte. Men som regel bliver der meget mad tilovers som vi ender med at smide ud. I følge Landbrug & Fødevarer smider vi mad ud for 1,1 milliard kroner i december måned – det er nærmest ufattelig. En dansk gennemsnitsfamilie smider ud for godt 700 kroner julemad.

Gode råd til at undgå madspild:

  • Lav nye retter af dine rester – se eksempler på opskrifter her
  • Giv resterne væk
  • Lav færre retter (ved den tredje eller fjerde julefrokost er dine gæster ved at være godt fyldt op af julemaden). Vælg hvilke julegodter du vil servere og server kun dem.
  • Lav mindre mad. Som regel bliver der mange rester til overs efter en julefrokost eller juleaften som du ender med at ikke få brugt. Lav kun den mængde mad der vil blive spist.
  • Resterne behøver ikke blive spist dagen efter, de kan godt stå et par dage i køleskabet.
  • Giv gæsterne rester med hjem.

bæredygtig julemad helsemin 2En app mod madspild

Spis mindre kød

En anden måde at være mere bæredygtig ved julebordet er ved at spise mindre kød. Kød er en belastning både for miljøet og dyrene, så det bæredygtige valg vil være økologisk kød i mindre mængder. Vælg i stedet at kræse lidt ekstra for grøntsagerne og server nogle lækre plantebaserede alternativer og supplementer til kødet.