MORGENGRØD med sprød topping

En blød, cremet og mættende morgengrød. Grøden indeholder alle smagsvarianter og er rig på både kostfibre, sunde umættede fedtsyrer, protein, vita- miner og mineraler. Grød er en god start på dagen eller som erstatning for et hovedmåltid, og alternativt kan en halv portion bruges som et mellemmåltid, da grøden også kan spises kold.

2 portioner • Pr. portion incl. topping 1512 kj/360 kcal

  • 2 dl gryn (boghvede, quinoa, hirse, havregryn)
  • 1 spsk chiafrø
  • 3 dl vand
  • 2 dl laktosefri minimælk eller vand
  • 1 spsk grofthakkede nødder (fx macadamia, valnød, pekannød)
  • 2 tsk tørrede tranebær eller frysetørret hindbær eller jordbær
  • lidt havsalt

Topping:

2 tsk citronolie, fx koldpresset rapskimolie med citron
2 skiver frisk ananas, skåret i små tern
2 spsk sirup
2 tsk græskarkerner
2 tsk spirede boghvedekerner

  1. Udblød gryn og chiafrø i vand, gerne natten over.
  2. Tilsæt efter udblødning mælk, nøddeblanding, tørrede bær og en knivspids salt.
  3. Kog til en jævn grød (ca. 3-4 minutter), rør godt rundt i grøden, mens den koger.
  4. Serveres med smagfuld topping af citronolie, ananastern og sirup og et sprødt drys af græskarkerner og spiret hel boghvede.

Der er begrænsning på finvalsede havregryn (50 g), hvorimod der kan indtages større mængde glutenfri havregryn (105 g). Havre er naturligt fri for gluten, men fordi almindelig havre forarbejdes samme sted som glutenholdige kornsorter, kan havregryn og havremel indeholde rester af gluten. Har du glutenallergi bør du derfor vælge glutenfri havregryn.

 

Denne opskrift er venligst lånt fra Den store Low FODMAP kogebog af Charlotte Tønnes Jensen.