Perlebygsalat med aubergine og artiskokhjerter

TILBEREDNINGSTID 35 minutter

SALTNING 1 time

ANTAL PORTIONER 2

  • 75 g perlebyg
  • 1 stor aubergine
  • 1 stor håndfuld friske krydderurter, fx persille, basilikum, oregano, estragon eller mynte
  • 1⁄2 stor saltet citron, se side 115
  • 1 bundt grønne asparges
  • 6-8 kvarte artiskokhjerter fra glas
  • 1 lille håndfuld nødder
  • 2-3 spsk ekstra jomfruolivenolie
  • salt, gerne himalayasalt
  • friskkværnet peber

Skyl perlebyggen grundigt og kog den efter anvisningen på pakken. Afdryp den og lad den køle af.

Skær auberginen over på langs og derefter i skiver à ca. 1 cm. Kom dem i en sigte og drys med godt med salt. Efter 1 times tid, skyl kort skiverne med koldt vand og knug dem fri for væde. Det gøres nemmest med noget køkkenrulle eller et rent viskestykke. Pensl dem med lidt olie og grill dem møre på en varm grillpande.

Skyl, slyng og finthak urterne. Skær den saltede citron i tynde skiver. Skyl aspargesene, bræk enderne af og skær dem i mindre stykker. Afdryp artiskokhjerterne.

Grofhak nødderne og tørrist dem på en mellemvarm pande i nogle minutter.

Bland alle ingredienserne og smag til med salt og peber.

SALATEN SMAGER OGSÅ SKØNT LAVET MED RIS ELLER QUINOA I STEDET FOR PERLEBYG, OG DU KAN VARIERE GRØNTSAGERNE ALT EFTER SÆSON OG HUMØR.

KOLDE OG VARME RETTER

Der findes uendeligt mange lækre retter, man kan lave med både drikkene og de fermenterede grøntsager her i bogen. Det samme gælder alle de præbiotiske grønt- sager.

En sikker vinder hjemme hos os er sauerkraut, der er svitset på panden med en masse løg, tilsat lidt hvidvin og et par lauerbærblade og derefter simret helt mør i ovnen i 1 times tid. Sauerkraut kan godt være en lidt sur fornøjelse, især for sarte ganer, men på denne måde kan de fleste være med.

Både asparges og skorzonerrødder smager fremragende let dampede med krydderurtesmør, og de smager også begge skønt i rå tilstand, finthøvlet i diverse salater. Julesalat er også en overset spise, der giver et dejligt bittert indspark i salater, men

også i varme retter, hvor du ellers ville bruge fx kål eller pak choi. Perlebyg kan du til hver en tid bruge i stedet for ris, dvs. som orzotto i stedet for risotto, i salater, gratiner etc.
Vi har brugt artiskokker fra glas i udvalgte opskrifter, fordi det er langt nemmere og hurtigere, end hvis du skal koge dem selv. Køber du en god kvalitet, gerne i olivenolie, smager de skønt, og sundhedsværdien er klart i den høje ende. Har du mod på at koge dem selv, eller vil du eksperimentere med lidt finthakket rå artiskokhjerte i de forskellige opskrifter, så bliver de helt sikkert mindst lige så gode af det.

 

Opskriften er venligst lånt fra bogen Probiotika & Præbiotika, Sådan holder du liv i tarmen og forstanden af Sandra Pugliese, Anna Iben Hollensberg og Charlotte Gylling Mortensen.